Leker med lys

Med pensel på lerret har den tyska kunstneren Peter Lang skildret lysets vandringer gjennom norske landskap. I dag åpner han utstilling på galleri Babel.

Von Unni Skoglund, ADRESSEAVISEN vom 01.7.2006

Da vir møter Peter Lang i galleri Babel fredag formiddag er utstillingen akkurat montert. Malingen på et av de opphengte maleriene er ennå fuktig og kunstneren snakker ivrig om hvor fantastik han opplever lys og landskap i Norge. En måneds opphold i Norge som gjestekunstner i Lademoen Kunstnerverksted har resultert i inpirasjon for lang tid framover, mener Lang. Jeg ble umiddelbart fascinert av Norge og de store kontrastene i lanskap. Det er snødekte fjelltopper, blå fjorder og frodig grønn vegetasjon om en annen. Jeg har bare vært her en stor produksjon fra oppholdet, forteller han.

Peter Lang er en anerkjent og mye eksponert billedkunstner i Tyskland. Samtidig med utstillingen på Babel stiller ha nut i Hamburg, Augsburg i Tyskland, samt i Belgia.

Oppslukt av natlyset

De første dagene etter at jeg kom til Trondheim kjørte jeg rundt med skisseblokka om nettene. Det er utrolig hvordan fargene i naturen skifter gjennom døgnet etter hvert som lyset forandrer seg. Når man er ute om nettene ser man den verden man kjenner fra før, men nå badet i et langt mørkere lys. Dette uvante og nærmest uvirkelige nattlyset har truffet mag sterkt, sier Lang.

Peter Langs bilder er på ingen måte trdisjonelle landskapsbilder. Han bygger opp fargene impresjonistisk, lag på lag og flekkvis. Gjennom skjøre horisontale linjer trer motivene forsiktig fram. Men det er også rom for betrakteren til legge egne opplevelser med natur og landskap inn i Langs bilder. Da jeg kom hit kastet jeg fra meg mine gamle ideer og teknikker. De siste rene har jeg hovedsakelig jobbet med tresnitt og nærmest monokrome bilder. Dette syntes jeg ikke passet til skildre motivene mine herfra, så derfor har jeg jobbet fram en ny teknikk. Gjennom sensible penselstrøk har lerretet fått vekselvis luftige og fortettede fargerom, forklarer han.

Inspirert av Balke

Gjennom oppholdet som gjestekunstner på Lademoen Kunstnerverksted har Lang også latt seg inspirere av den norske maleren Peder Balke (1804-1887). Det var en kollega av meg på Kunstnerverksted som tipset om Balke. Balke hadde en måte og male Landskaper på som var uvanlig i hans samtid. HAn malte like mye ideer som handfaste og realistiske landskaper. Balke har inspirert meg, sier Lang.

Utstillingen som Lang viser i galleri Babel er i sin helhet produsert under oppholdet i Trondheim.

Datenschutz |  Impressum